ΣΗΤΕΙΑ .ΤΑΞΙ ΣΑΚΗΣ ΚΑΡΕΛΛΑΣ


ΤΑΞΙ  2843025652—6932604272  - 6938585384 - 6947294811

 ΣΑΚΗΣ &ΓΙΑΝΝΗΣ  ΚΑΡΕΛΛΑΣ 
EMAIL      a.karella69@gmail.com


Η Σητεία είναι παράλια κωμόπολη της ανατολικής Κρήτης του νομού Λασιθίου. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, στο δυτικό μυχό του φερώνυμου όρμου, 70 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου Λασιθίου και αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου. Είναι πατρίδα του ποιητή του «Ερωτόκριτου» Βιτσέντσου Κορνάρου. Η Σητεία διαθέτει μικρό αεροδρόμιο, μέσω του οποίου συνδέεται με την Αθήνα και τα νησιά του Αγαίου, αποτελεί τουριστικό θέρετρο. Ο Καλλικρατικός Δήμος Σητείας προέκυψε από τη συνένωση των Δήμων Ιτάνου, Λεύκης και Σητείας. Με το ΦΕΚ A' 239 - 07.11.2011  οι Τοπικές Κοινότητες Πεύκων, Χρυσοπηγής, Λιθινών και Περβολακίων αποχώρησαν από το Δήμο Ιεράπετρας και εντάχθηκαν στον όμορο Δήμο Σητείας.
Τριάντα πανέμορφα χωριά είναι ενταγμένα στην αρμοδιότητα του φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης που ονομάζεται Δήμος Σητείας. Η σπάνια φυσική ομορφιά, οι μοναδικές περιοχές φυσικού κάλλους οι αρχαιολογικοί χώροι και οι μονές κοσμούν γεναιόδωρα την ενδοχώρα της Σητείας. Κάντε κλικ με το ποντίκι σας στο όνομα κάθε χωριού 


 Η πόλη πιθανώς ταυτίζεται με την κλασική και ελληνιστική Ητεία ή Ήτιδα, ή Σηταία, πιθανολογούμενη πατρίδα του Μύσωνα, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Κατά την ελληνική μυθολογία, ο Ηρακλής συγκέντρωσε από αυτήν την πόλη (όπως και από ολόκληρη την Κρήτη) πολεμιστές κατά των Λαιστρυγόνων και, νικώντας τους στην κεντρική Ιταλία, ίδρυσε τη νέα Σητεία, λίγο πιο έξω από τη Ρώμη.


Κατά τον Μεσαίωνα, αποτελούσε σημαντικό εμπορικό λιμάνι του Βυζαντίου. Κατά την Ενετοκρατία ενσωματώθηκε στο Βενετικό Regno di Candia, και είχε χαρακτηρισθεί "maximum statum et lumen ejiusdem insulae" (=μέγιστος σταθμός αλλά και φως του νησιού). Για να σταθεροποιήσουν την κυριαρχία τους, οι Βενετοί έκτισαν σε διάφορα σημεία στρατηγικής σημασίας της επαρχίας πολλά φρούρια που σώζονται και σήμερα (π.χ Καζάρμα). Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 1508 και από επιδρομή πειρατών το 1538. Το 1651, οι Βενετοί κατέστρεψαν την πόλη για να μην την παραδώσουν στους Οθωμανούς. Η Σητεία ξαναχτίστηκε το 1870, με την ονομασία Αβνιέ, η οποία όμως δεν επικράτησε.
Το φρούριο του κάστρου, ή Καζάρμα (Casa di arma), αποτελούσε το στρατώνα της φρουράς ή το διοικητήριο κατά την Ενετοκρατία, ένα δηλαδή από τα οικοδομήματα της Μεσαιωνικής Σητείας η οποία περιβαλλόταν με τείχος. Η οχύρωση της πόλης και η Καζάρμα χρονολογούνται στην ύστερη βυζαντινή περίοδο. Οι πειρατικές όμως επιδρομές, οι συχνές επαναστάσεις των κατοίκων κατά τη διάρκεια της ενετικής κατοχής ακόμα και οι σεισμοί επέφεραν αλλεπάλληλες καταστροφές στα τείχη και στην Καζάρμα, μέχρι που οι ίδιοι οι Ενετοί αναγκάστηκαν να τα καταστρέψουν με σκοπό να τα επιδιορθώσουν, πράγμα που δεν έγινε τελικά. Στην περίοδο της τουρκικής κατοχής τα περιμετρικά τείχη φαίνεται ότι δεν ξαναχτίστηκαν, αλλά η Καζάρμα αναστηλώθηκε και σήμερα διακρίνονται οι τουρκικές προσθήκες, όπως οι κουμπέδες πάνω στις επάλξεις, δηλαδή τα φυλάκια του φρουρίου. Η Καζάρμα σήμερα έχει αναστηλωθεί και είναι ανοικτή στο κοινό προσφέροντας πανοραμική θέα στον κόλπο και την πόλη της Σητείας. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις (Κορνάρεια), όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, διαλέξεις, εκθέσεις εικαστικών τεχνών κ.λπ.΄
Οι νοστιμιές της σητειακής μαγειρικής τέχνης γίνονται ακόμα πιο γευστικές από τη χρησιμοποίηση των προϊόντων που παράγει η γη της επαρχίας.

Το υπέροχο ελαιόλαδο, τα δημητριακά, τα όσπρια, το μέλι, και το κρασί είναι τα αγνά προϊόντα της φύσης και του μόχθου των κατοίκων που αποτελούν τον κορμό της καθημερινής διατροφής των σητειακών, όπως και της Κρήτης ολόκληρης.

Γεύσεις αγνές που έρχονται από τα πανάρχαια χρόνια μπορεί ο καθένας να συναντήσει ακόμα στις πολλές και γραφικές παραλιακές ταβέρνες ή στα καφενεία των χωριών σε όλη την επαρχία. Εδώ θα ανακαλύψει την αγνότητα των προϊόντων και θα βρει τους ρυθμούς της μεσογειακής ζωής.

Στο φαγητό της στειακής ταβέρνας θα βρείτε τη φαντασία και το μεράκι της μαστόρισσας μαγείρισσας ζυμωμένο με τη νοστιμιά και την αγνότητα της φύσης. Στο ποτήρι του στειακού κρασιού θα συναντήσετε τον ίδιο τον Διόνυσο να τσουγκρίζει μαζί σας και θα βιώσετε την ευωχία πηγαίων διονυσιακών στιγμών.
   

Το περίφημο και διεθνώς πολυβραβευμένο λάδι της επαρχίας που βγαίνει από τις λιανοελιές με τους αγνούς παραδοσιακούς τρόπους αλέσματος του καρπού της ελιάς, συγκεντρώνεται από την δραστήρια Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Σητείας, η οποία το επεξεργάζεται με τα τελειότερα μηχανήματα και το διακινεί σε όλο τον κόσμο σφραγίζοντας την ποιότητα, τη νοστιμιά, την καθαρότητα και τη βελουδένια του γεύση.

Το κρασί παρασκευάζεται αποκλειστικά από διαλεχτά σταφύλια επιλεγμένων αμπελώνων της επαρχίας. Ο τοπικός οίνος Σητείας κλείνει όλη την εμπειρία του παλιού παραδοσιακού παραγωγού με την απολαυστική γεύση και την υπέροχη χρωματική αίσθηση που προσφέρει.